Sýry bez pÅ™idaných látek – kvalita pro vaÅ¡e zdraví

Mléko a mléčné výrobky jsou pro naše zdraví důležité. Je to zdroj bílkovin, vápníků a plno jiných vitamínů. To je skutečnost. Děti a mládež mléko a mléčné výrobky, jako jsou sýry, jogurty a tvaroh, potřebují pro zdravý vývoj svých kostí a zubů.
zapečený toast
Tento krátký příspÄ›vek o sýrech se nebude týkat lidí, kteří mají intoleranci na laktózu (mléčný cukr) a alergii na mléko nebo mléčné výrobky. Tito lidé si musí zdroj vápníku a bílkovin získat pro své tÄ›lo z jiných potravin.
Čerstvé, tvrdé a měkké sýry na našem trhu si lidé mohou vybírat ze široké nabídky jak českých, tak zahraničních výrobků. Ale ne každý výrobek je dobré jakosti.

Když se podíváme na výsledky testů sýrů od odborníků, tak těch opravdu kvalitních a chutných výrobků není velké množství.
V Äeské domácnosti podle průzkumu trhu se například z tvrdých sýrů nejvíce kupuje Eidam, Gouda a ÄŒedar. Ale na naÅ¡em území je více výrobců tÄ›chto značek a každý výrobek má své specifické vlastnosti, jak v chuti, tak ve složení.
kus sýru
Tvrdé sýry mají toto složení, které je prezentováno na obalech, podle ingrediencí by se měl spotřebitel rozhodnout, co si koupí. Je velmi důležité něco vědět o podílu sušiny, tuku a bílkovin. Je důležitá i barva a vůně sýru.

Na štítku jsou informace o složení:
·         tuk v suÅ¡inÄ› v %
·         obsah suÅ¡iny v % složení
·         pasterované mléko
·         jedlá sůl
·         mléčné kultury
·         zemÄ› původu

Nejlepší hodnocení například plátkového eidamského sýru získal Å umavský eidam 30%, který má toto složení: tuk v suÅ¡inÄ› 30%, obsah suÅ¡iny 47%, jedlá sůl, mléčné kultury, zemÄ› původu: ÄŒesko, mlékárna Klatovy.
 
MÄ›kké sýry jsou v domácnostech velmi oblíbené.
VyrábÄ›jí se už od roku 1911. O tavených sýrech se psalo už mnoho znevažujících a nepravdivých článků, o jejich významu v naÅ¡em jídelníčku. Ale pravda podle skutečných odborníků je jiná. Pro výrobu tavených sýrů se používá naprosto kvalitní přírodní sýr s odpovídajícím prozráním, protože dochází k míchání mladší i starší suroviny.
smetanový sýr
Ve smÄ›si je potÅ™ebný pomÄ›r mléčných bílkovin (kaseinů) o vhodné délce, které tvoří strukturu taveného sýra. VÅ¡e si každý výrobce tavených sýrů pečlivÄ› hlídá, aby do tavírny ohlednÄ› zdravotní nezávadnosti a bezpečnosti byla dodávána pouze kvalitní surovina. V Å¾Ã¡dném případÄ› nesmí být surovina závadná, například: zaplesnivÄ›lé sýry. Pro výrobu tavených sýrů se mohou použít i zdravé přírodní sýry, které mají pouze mechanické vady, napÅ™. Å¡patný tvar nebo určitou deformaci, nebo sýry s nedodrženým obsahem suÅ¡iny.

Začátkem léta 2016 na českém a slovenském trhu se objevil lahodný tavený sýrVeselá kráva bez „éček“.  

Nová významná receptura Veselé krávy bez „éček“ neobsahuje žádné přídatné látky a žádné tavící soli, ty jsou nahrazeny surovinami na bázi mléka. Složení tohoto taveného sýru je: mléko, máslo, tvaroh a sýr ÄŒedar. Sýr má certifikát kvality a splňuje v plné míře náročné požadavky pÅ™i výrobÄ›. Pro zajímavost, tento tavený sýr s inovovanou recepturou vyrábí výrobní závod Bel Sýry v Michalovcích na Slovensku.

Vlastnosti  taveného sýru Veselá krávabez „éček“: lahodná chuÅ¥, kvalitní složení a pÅ™ijatelná cena.

Mezinárodní francouzská firma Bel, která má výrobní závody jak v ÄŒechách, tak na Slovensku, je jednou z nejvÄ›tších výrobců balených sýrů, její oblíbené a kvalitní výrobky pod názvy Veselá kráva, Kiri, Mini Babybel a Leedammer určitÄ› poznáte.

Pokud se rozhodnete a zakoupíte si sýr Veselá kráva bez „éček“, věříme, že nebudete litovat a obohatíte si tak svůj jídelníček o zdravou potravinu.

Sýry bez pÅ™idaných látek – kvalita pro vaÅ¡e zdraví
Ohodnoťte příspěvek