Doutníky co se nekouří

Rostou tam stále, ale rostliny se jmenují samozÅ™ejmÄ› jinak, než jsem jim tenkrát říkala a jak se jim prostÄ› říká „lidovÄ›“. Je to správnÄ› orobinec a doutníky jsou vlastnÄ› samičí kvÄ›ty tohoto krasavce. KvÄ›tenství této dvoupohlavní rostliny tvoří dvÄ› palice umístÄ›né na stonku nad sebou. Ta samčí je výš a zbývá po ní na doutníku po odkvetení jen ta „anténka“.
 orobinec kvÄ›t

Doutníky v zahradÄ›

Tato krásná dvouletá rostlina je rozšířena po celém svÄ›tÄ›. Tak proč s její pomocí nezkrášlit také naÅ¡i zahradu? Protože má ráda vodu, nejlepší je vlhké místo. TÅ™eba z ní vytvoÅ™it krásné ostrůvky u jezírka. Je to víceletá rostlina dosahující stÅ™edního až velkého vzrůstu. Vysazujeme na jaÅ™e. Přímo ve vodÄ› do hloubky asi 30 – 80 cm (hluboká voda už mu nesvÄ›dčí) nebo do okolních podmáčených míst. Ve vÄ›tším jezírku postačí k Å¾ivotu bahno. U malých je vhodné umístÄ›ní do nádoby se substrátem pro vodní rostliny. NÄ›které druhy ani takovou blízkost vody nevyžadují a spokojí se se stanoviÅ¡tÄ›m i mimo mÄ›lčiny či bÅ™ehy vod. Mohou být i v zahradÄ›, kde zrovna velkou vodní plochu nebo mokÅ™inu nemáme. Množíme rozdÄ›lením trsů ve vegetačním období. Díky tomu, že se jednotlivé druhy mezi sebou bez problémů opylují a rostou rychle. Je tÅ™eba jen ohlídat, aby se nám z nÄ›j nestal plevel. Jinak je na pÄ›stování velice nenáročný. Velkou. pÅ™edností „doutníku“ je to, že je mrazuvzdorný a bude hezky dekorativnÄ› působit v zahradÄ› i v zimním období. Suché stonky s doutníky a suché listy vypadají krásnÄ› i v této části roku. A jeÅ¡tÄ› to máte bez práce se stříháním! Je také užitečný tím, že ve zamrzlém jezírku jeho stonky udržují otvory v ledu, kudy se tam dostane vzduch. A kudy z nÄ›j také naopak odcházejí nepotÅ™ebné plyny.
 rákos orobinec

Bundy, parky, kab
</div>

<h3>
	Doutníky v kuchyni</h3>
<p>Jestlipak víte, že orobinec má i využití v kuchyni? Je <strong>jedlý</strong> a <strong>zdravý</strong>. Jeho oddenky obsahují asi 11% proteinu. Po usuÅ¡ení se rozemelou na <strong>mouku</strong>. Milovníci chÅ™estu, můžou vyzkouÅ¡et <strong>„chÅ™est z doutníků“</strong>. Je také chutnou variantou toho pravého. Příprava je jednoduchá. Mladé oddenky stačí jen upéct v troubÄ›!</p>

            <div class=
Doutníky co se nekouří
Ohodnoťte příspěvek