ČOKOLÁDA pro mlsný jazýček, zdraví a pocit štěstí


Už v dávné minulosti vyvolení Mayové a Aztékové považovali nápoj z kakaových bobů za něco vznešeného, protože jim kakaový nápoj každým douškem přinášel moudrost. Podle nich to byl dar od bohů.  Kakaový nápoj, který si tenkrát připravovali, byl velmi hořký. Byly mu přisuzovány i léčivé účinky.

Dále je z historie čokolády známo, že španělský objevitel Hernando Cortés v roce 1517 dovezl čokoládové boby do Evropy. Postupně se z velmi hořkého nápoje stal nápoj lahodné chuti, protože byl ochucen vanilkou, cukrem nebo medem. Kakaové boby se od 7. do 16. století používaly jako platidlo.

Postupem času se tekutá čokoláda rozšířila po celém světě. Lahodný nápoj se pil především v nejvyšších společenských vrstvách, ale i dokonce v klášterech, kde ho podávali jako všelék velmi nemocným lidem s tuberkulózou, lidem s nemocnými  játry a velmi pohublým dětem a rodičkám.

V pevné formě se čokoláda objevila až v 1847, ale byla velmi nekvalitní a hrudkovitá. Až v roku 1875 vznikla první mléčná čokoláda a první pralinky se dostaly na trh až v roce 1913.

V dnešní době bereme čokoládu jako samozřejmost, protože je dostupná v jakékoliv formě. Čokoládu si lidé kupují nejenom jako výjimečnou pochoutku, ale například  jako dárek pro blízkou osobu, dětem jako pamlsek.

Pokud si vyberete čokoládu s větším obsahem kakaa, tím je zdraví prospěšnější. Pro děti je mnohem zdravější kvalitní čokoláda, než nějaké jiné cukrovinky (např.: oplatky s tukovou náplní, bonbóny a jiné).
 
       Kvalitní – zdravá čokoláda
·         nemá obsahovat palmový olej
·         měla by mít vysoký podíl kakaa 60% a více
mléčná čokoláda se dá koupit se 60% kakaa – je chuťově velmi příjemná i pro děti
·         nesmí obsahovat náhražky kakaového másla
·         nesmí obsahovat emulgátory
 
Kvalitní ČOKOLÁDA obsahuje vysoce výživné látky, které na naše zdraví mají blahodárné účinky. Je vědecky dokázáno, že konzumací v pravidelných malých množstvích kvalitní hořké čokolády, si člověk může udržet i štíhlou postavu. Má vliv i na dlouhověkost. Působí velmi kladně na vaši pohodu – navozuje pocity štěstí, dobrou náladu, působí proti únavě, stresu, ale též působí jako afrodiziakum.

V poslední době se čokoláda výrazně zdražuje, protože extrémním suchem hlavně v západní Africe, stoupla cena kakaového prášku.  Cena čokolády s největší pravděpodobností poroste a může se i pro nás stát tak trochu luxusem.